Creta

Dintre toate insulele grecești precum: Corfu, Samos, Santorini sau Mykonos, Creta este (fără îndoială) cea mai mare. Este un loc plin cu de toate, de la forturi istorice, mâncare grecească delicioasă și o mulțime de peisaje de neuitat. Există o grămadă de lucruri uimitoare de făcut în Creta. Îți promit că vei fi mai mult decat multumit de alegere.
Acum, așa cum am spus, insula în sine este destul de mare (cel puțin după standardele grecești), ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de mai mult de un weekend dacă vrei cu adevărat să vezi din locurile deosebite de pe insulă. Aș merge chiar până la a spune că nu vei vedea totul într-o călătorie de două săptămâni.
Acestea fiind spuse, este întotdeauna o scuză pentru o altă călătorie. Ei bine, asta este întotdeauna scuza pe care o folosesc. Ha!
Aruncă o privire la unele dintre cele mai frumoase locuri și lucruri uimitoare de făcut în Creta. Este o bijuterie adevărată de insula.

Knossos

La câțiva kilometri la sud de capitala modernă a Cretei, Heraklion este fosta capitala a Cretei minoice.

Knossos este numele unui palat și al orașului care îl cuprinde, care avea o populație de până la 100.000 de locuitori în secolul al XVIII-lea î.Hr. Palatul a fost construit cu aproximativ 3.000 de ani în urmă și figurează în mitologia greacă drept sediul regelui Minos, unde l-a pus pe Daedalus să construiască un labirint pentru a-și ține fiul, Minotaurul.

Knossos a fost afectat de catastrofe repetate, cum ar fi invazii, cutremure și erupția vulcanului Thera în aproximativ 1625 î.Hr. A fost excavat pentru prima dată în 1900 de către arheologul britanic Arthur Evans, care a restaurat o parte din arhitectură și fresce.

Puteți verifica curtea recepției, unde familia regală distra oaspeții și puteți intra în Sala Tronului, in Sanctuar, puteți merge pe o secțiune a Drumului Regal în direcția coastei și puteți vedea Apartamentele Regale, construite pe patru niveluri.

Vizitați Insula Spinalonga

Micuța insulă Spinalonga este foarte de aproape de Creta și se poate ajunge ușor cu o barcă până la insulă. Cocoțat în nord-estul Cretei (în Golful Elounda), este un loc mic pentru a explora unele dintre istoriile venețiene ale insulei.
Este un loc micuț care a avut un trecut destul de turbulent, cu raidurile arabe istorice, cuceririle venețiene, ocupația otomană, toate înainte de a fi transformat într-o colonie de leproși. Din fericire, insula este mult mai liniștită astăzi. Urcă-te pe una dintre bărcile mici care pleacă din Elounda la fiecare aproximativ 30 de minute. Este într-adevăr unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Creta.

Faceți o baie pe plaja Seitan Limania

Relativ în apropiere de Chania (și aeroportul Chania), micuța plaja Seitan Limania este un loc grozav pentru a vă relaxa la malul uluitoarei mari Egee. Desi superba, plaja este destul de mică și este aglomerată în timpul sezonului de vârf.
Dacă doriți să evitați aglomerația, mergeți la o baie dimineața devreme în timpul săptămânii. Ar fi pacat sa o ratati!

Vizitați satul Loutro

Cocoțat pe coasta de sud a Cretei, Loutro este un mic sat de pescari pe care trebuie să-l vizitezi. Reprezinta o întoarcere totală înapoi la vechea Grecie și orașul nu pare să fie prea dezvoltat din punct de vedere turistic pentru vizitatori. Ramane ca o bijuterie ascunsă a insulei.

Un lucru unic la acest sat este faptul că este inaccesibil pe uscat și va trebui să ajungeți acolo cu barca (sau sa luati calea potecilor dintre munți). Când ajungeti acolo, acordați-vă macar putin timp pentru a vă relaxa pe malul apei, bucurați-vă de priveliști și incercați fructe de mare proaspete.

Rătăciți prin Chania

Chania este unul dintre cele mai mari orașe insulare pe care le veți găsi pe insulele grecești, ceea ce înseamnă că de obicei sunt multe de făcut.

Nu uitați să vă plimbați în portul venețian, să vizitați vechiul far și să vizitați Piața Agora de unde veți putea manca niște smochine proaspăt culese. Yum!

Bucurați-va de priveliștile lagunei Balos

Unul dintre cele mai spectaculoase trasee de drumeții din Creta sunt cele din jurul lagunei Balos. Ei bine, este de recomandat sa sosiți destul de devreme dimineața pentru a evita aglomerația și mercurul din termometre, care inevitabil va crește în jurul prânzului.

De asemenea, puteți lua o barcă mică de la Kastelli la Balos dacă doriți să vă întindeți picioarele la intoarcere. Pentru una dintre cele mai bune priveliști, mergeți pe traseul Balos Beach și opriți-vă la numeroasele puncte de belvedere pe care le veți găsi pe traseu. Este într-adevăr unul dintre lucrurile minunate de făcut în Creta.

 Vizitați Mănăstirea Sfânta Treime

Nu prea departe de Akrotiri se află Mănăstirea Sfânta Treime, care este uimitor de vizitat atunci când cauți o pauză de la viața agitata de pe plajă. Asigurați-vă că intrați în interiorul mănăstirii, care are unele dintre cele mai impresionante interioare aurite pe care le veți găsi pe insulă.

Da, dacă îți plac pisicile, jur că vei iubi acest loc!

Explorați Golful Mirabello

Unul dintre cele mai mari golfuri din toată Europa (bine, in top 5), Mirambello Bay. Faceți o plimbare prin toată regiunea, intrați în Marea Cretei pentru o mică baie și mergeți în orașul Agios Nikolaos pentru a gusta din deliciile traditionale grecesti.

După ce ai explorat toate locurile uimitoare din Creta pe parcursul zilei, intră în To Pareaki pentru niște meze bune. La urma urmei, o meriți.

Santorini

Desi in acest articol vorbim despre Creta, daca sunteti cazati in zona Heraklion, puteti sa faceti o excursie de o zi cu barca in faimosul oras Santorini daca aveti timp la dispozitie.