Bansko

La umbra vârfurilor monumentale ale Parcului Național Pirin, Bansko este cea mai bună stațiune de schi din Bulgaria.

Poți veni iarna sau vara să te confrunți cu natura, călcând prin pudră pe o pârtie de schi freestyle sau urcând pe o pistă de pământ cu o bicicletă de munte.

Când nu treci prin peisaj, poți să stai pe spate și să-l admiri de la fereastra unui restaurant sau cafenea din cartierul vechi din Bansko.

Acest oraș înalt a găzduit o grămadă de personalități culturale care definesc o epocă, care au ajutat să pună urmele Bulgariei moderne în timpul renașterii bulgare din secolul al XIX-lea.

Să aruncăm o privire la cele mai bune lucruri de făcut în Bansko:

Ski

Cele 16 pârtii de schi din Bansko sunt răspândite pe trei vârfuri, cea mai înaltă începând de la 2600 de metri lângă vârful Muntelui Todorka.

O rețea de teleschiuri vă va duce până la pârtii, inclusiv telegondola Bansko de mare capacitate, care urcă la mai bine de 600 de metri de aproape de centrul orașului Bansko.

Stațiunea are o școală de schi la prețuri accesibile pentru copii și adulți și un centru mare de închiriere pentru a vă pregăti cu tot echipamentul de care aveți nevoie.

Dacă vă simțiți picături pe pârtii, nu vă faceți griji, deoarece stația de schi are opt baruri și restaurante.

Drumeții de vară

Aceste poteci muntoase care se află sub o pătură albă iarna sunt coapte pentru aventură în lunile mai calde.

Acesta este momentul în care puteți porni de la cele zece trasee din jurul Bansko pe trasee care variază ca dificultate, dar sunt în cea mai mare parte accesibile persoanelor de toate vârstele.

În total, există 200 de kilometri de trasee în câteva momente de cazare, mult mai mult decât ai putea spera să înghesui într-o singură vacanță.

Dacă doriți ca lucrurile să devină puțin mai verticale, puteți găsi și cei 21 de pereți de alpinism ai stațiunii. Într-adevăr, mulți alpiniști vin la Pirin pentru a se antrena.

Ciclism montan

Vara, multe dintre acele centre de schi și snowboard vor stoca toate echipamentele pentru ca tu să mergi pe numeroasele trasee din Bansko pe două roți.

Numai pe Muntele Pirin există șapte trasee, toate bine marcate și trasate pe hărți pe care le puteți descărca pe telefonul inteligent.

Un traseu circular, Ponderosa, șerpuiește 42 de kilometri.

Pentru aceste provocări mai grele, este de obicei recomandat să porniți cu un ghid experimentat, pe care îl veți putea angaja din aceleași locuri în care îți iei echipamentul.

Linia Septemvri-Dobrinishte

Dacă călătoriți din Sofia sau Plovdiv, această cale ferată cu ecartament îngust de 760 mm deservește Bansko din Septemvri.

Este o călătorie pe care o vei lua cu tine pentru tot restul vieții, alunecând din Câmpia Tracică de Vest într-o succesiune de lanțuri muntoase care culminează cu vastul lanț Pirin care domină Bansko.

Linia a fost construită pe secțiuni între 1921 și 1945, iar gara Avramovo, la 1267 de metri, este cea mai înaltă gară din Balcani.

Între Avramovo și oprirea anterioară de la Sveta Petka există o diferență de cotă de 227 de metri, care se realizează prin patru spirale, iar pe această secțiune trenul își schimbă direcția de nu mai puțin de șase ori.

Patinaj

Acest lucru poate suna puțin siropos, dar nu gasesti ceva mai romantic decât patinajul sub stele, chiar dacă nu aveți abilități olimpice pe gheață.

Patinoarul din Bansko, unul dintre cele mai mari din Bulgaria, este deschis pentru fiecare sezon de iarnă din 2010 și are un preț accesibil de 10 leva pentru adulți și 5 leva pentru copii.

Patinoarul rămâne deschis bine după apusul soarelui, așa că este o modalitate distractivă, prietenoasă cu familia, de a umple orele dintre coborârea de pe pârtii și plecarea la cină.

Alte distracții de vară

Pe lângă drumeții și ciclism montan, în stațiune există mai mult decât suficient pentru a distra o familie pentru câteva zile.

În stațiune există tubing, mini golf și chiar un teren uriaș de fotbal de masă, dacă nu te deranjează să arăți un pic prostesc.

De asemenea, puteți închiria o bicicletă pentru a explora drumurile și traseele într-un ritm mai liniștit sau puteți prinde telegondola sus pe munte și puteți vedea cele mai bune panorame ale Parcului Național Pirin când este pictat cu dealuri întunecate veșnic verzi vara.

Biserica Sfânta Treime

În renașterea bulgară din secolul al XIX-lea, țara și-a recăpătat un sentiment de identitate națională după secole sub dominația otomană.

Biserica principală din Bansko este un produs al vremii și a fost proiectată în stil neobizantin cu trei nave.

A fost comandat de un comerciant local bogat și tot ce veți vedea a fost opera meșterilor și artiștilor din zonă.

Icoanele și frescele au fost create de Velian Ognev și frații Dimitar și Simeon Moleovi, toate la mijlocul anilor 1800. Mai multe dintre lucrările lor pot fi văzute la Expoziția de icoane din apropiere.

Viata de noapte si restaurante

Nu poți avea o stațiune de schi fără un après-ski, iar Bansko are câteva localuri de noapte aproape de stația principală de telegondolă.

Happy End este un club de noapte și un loc de muzică care a primit câțiva interpreți pe jumătate decente la vremea lui, cum ar fi DJ-ul francez al casei Bob Sinclair. Sing Sing este un cocktail bar care are și o scenă cu muzică live, iar ambele locații sunt deschise până noaptea în timpul sezonului aglomerat de iarnă.

Din punct de vedere gastronomic, Bansko este surprinzător de internațional, cu un ristorante italian (numit creativ „Soprano’s”) și un sushi bar complet cu singurul grătar tepenyaki din Bulgaria.

Mehanas

Cea mai bună modalitate de a vă încălzi după o zi plină de viață pe pârtii este la o Mehana sau tavernă bulgară, unde bucătăria bulgară este prăjită la grătar pe foc de cărbune deschis.

Mehana bulgară autentică pune, de asemenea, dans și muzică live pentru a vă însoți masa și pentru a vă asigura că vă familiarizați mai bine cu mâncarea regională și cultura populară.

Pentru început, veți obține în mod normal shopska, o salată ușoară cu castraveți, ardei, ceapă și pătrunjel.

Urmați acest lucru cu tocănițe încălzite sau o varietate de kebab, legume prăjite și chifteluțe împerecheate peste flăcări și servite cu un vin roșu local.

Mehana Chanove este alegerea tavernelor din Bansko.

Mănăstirea Rila

Poate fi nevoie de un pic de aventură pentru a ajunge la această mănăstire din secolul al X-lea învăluită de versanții abrupți ai Munților Rila, dar călătoria merită atât pentru frumusețea de pe drum, cât și pentru destinația magnifică.

Mănăstirea Rila este inclusă pe lista UNESCO și a fost vizitată de Papa Ioan Paul al II-lea în 2002.

Partea rezidențială a mănăstirii are fortificații medievale și o logie (sau mănăstiri) cu patru niveluri de arcade.

Tigla de jur împrejur este în stil clasic bizantin, în timp ce, dacă vizitați biserica, puteți admira picturile murale somptuoase din secolul al XIX-lea care par să acopere fiecare suprafață disponibilă.

Vihren

Pentru cei robusti, în aer liber, provocarea supremă în jurul acestor părți este Muntele Vihren, care se ridică la aproape 3.000 de metri.

Deși nu este o urcare de luat cu ușurință, majoritatea oamenilor care o fac sunt surprinși de cât de realizabil este. Există câteva companii în Bansko care vă vor trimite acolo sus cu ghiduri experți.

Majoritatea oamenilor urcă primăvara și începutul verii și este esențial, desigur, să veniți cu echipamentul adecvat, chiar și până în mai târziu, aici sus.

Plimbarea este o experiență pe care nu o vei uita curând; nu departe de vârf sunt lacuri alpine sticloase cu ape perfect reflectorizante.