Corfu

A doua cea mai mare insulă ionică a văzut bizantini, venețieni, francezi și britanici venind și plecând în ultimii 1.000 de ani, iar toate aceste culturi au lăsat ceva în urmă.

Dacă aveți nevoie de un loc pentru a începe, încercați Orașul Vechi din Patrimoniul Mondial al orașului Corfu, care este păzit de două fortărețe venețiene puternice care au rezistat la tot ce le-a putut arunca Imperiul Otoman.

Coasta Corfu este presărată de stațiuni, unele mai atrăgătoare decât altele.

Dar dacă ești un spirit liber, poți să te bagi la volan și să stabilești un curs către golfuri izolate, plaje cu nisip și castele și mănăstiri blocate pe piedestale stâncoase.

Orașul Vechi din Corfu

Un oraș strâns între două fortărețe, orașul vechi din Corfu este un nod de străzi și alei pe care se poate plimba între casele venețiene și neoclasice pictate în galben pal și portocaliu.

Acordați mult timp pentru a vedea fiecare colț și piața mică și vizitați Muzeul de Arheologie și Casa Parlante, un conac ciudat din secolul al XIX-lea, cu interioare de epocă și figuri animatronice.

Apărată de metereze de netrecut, atât Cetatea Nouă la vest, cât și Cetatea Veche la est merită timpul tău.

Acesta din urmă datează din secolul al VI-lea și este despărțit de oraș printr-un șanț și canal traversat de un pod.

În complex puteți vedea Biserica Sf. Gheorghe, asemănătoare unui templu, și barăcile britanice din secolul al XIX-lea, care găzduiesc biblioteca din Corfu.

De pe cei mai înalți ziduri, veți fi uimiți de priveliști ale orașului, coastei, strâmtorii Corfu și Grecia continentală.

Esplanada și Liston

Între Orașul Vechi și vechea cetate se află esplanada, o piață lungă și verde care este o rămășiță a fortificațiilor venețiene din secolul al XVII-lea.

În timpul ocupației franceze a Corfu, la începutul secolului al XIX-lea, esplanada a fost plantată cu copaci, în timp ce terenul de cricket este un vestigiu din perioada britanică care a urmat.

De asemenea, datează din acea perioadă și Monumentul Maitland, un peristil neoclasic, cu 20 de coloane ionice în jurul unei rotonde, care îl comemora pe Lordul Înaltului Comisar Thomas Maitland.

Liston, la limita de vest a Esplanadei, este o arcade elegantă, tot din perioada franceză și proiectată în stilul Rue de Rivoli din Paris.

Biserica Sf. Spiridon

Cea mai importantă biserică din Corfu datează din 1580, iar turnul său renascentist este cel mai înalt din Insulele Ionice.

Adăpostind moaștele Sfântului Spiridon, aduse în orașul Corfu de la Constantinopol în secolul al XV-lea, biserica s-a mutat în această locație după ce predecesorul ei a fost demolat pentru a face loc cetății.

Catapeteasma din marmură atrage atenția pentru liniile sale clasice, cu un fronton și coloane corintice mărginind picturile.

Tavanul este, de asemenea, uluitor, cu stucaturi aurite în jurul picturilor care au fost compuse pentru prima dată de Panagiotis Doxaras în secolul al XVIII-lea, dar au trebuit să fie repictate după deteriorare.

Pe partea laterală a iconostasului se află intrarea în criptă unde sunt păstrate rămășițele sfântului într-un sarcofag dublu placat cu foiță de argint.

Achilleion

În 1888, Elisabeta de Bavaria, împărăteasa Austriei, a comandat o reședință de vară în acest decor înalt, la aproximativ 10 kilometri sud de orașul Corfu.

Acest palat neoclasic a fost proiectat de arhitectul italian Raffaele Caritto cu eroul Ahile ca temă centrală.

Ilustrul sculptor german Ernst Herter a realizat statui inspirate din mitologia greacă pentru teren (cele mai faimoase îl arată pe Ahile în chinul morții). Puteți vizita grădinile, îmbogățite cu balustrade, o colonadă, fântâni și statuile lui Herter printre palmieri și chiparoși tăiați.

Interiorul este un muzeu plin de suveniruri legate de Elisabeta de Bavaria, Franz Joseph al II-lea, precum și de următorul ocupant, Kaiser Wilhelm II. La etaj este o pictură masivă cu Ahile târând trupul lui Hector din carul său de artistul austriac Franz Matsch, iar sala de mese este decorată cu heruvimi din stuc pe pereții albaștri.

Muntele Pantokrator

Cel mai înalt vârf din Corfu se află în nordul insulei, culminând la 906 de metri și accesibil pe drum.

În vârf se află o cafenea, o stație de telecomunicații și o mănăstire datând de la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Urci aici în tururi cu mini-autobuzul din multe dintre stațiunile de coastă de pe Corfu sau conduc singur.

Acum, drumul și coborârile sale și nenumăratele viraje în ac de păr nu sunt pentru cei slabi de inimă, dar priveliștile sunt incredibile dacă vă puteți relaxa suficient pentru a vă bucura de ele.

Când ajungeți pe vârful muntelui, puteți vedea Insulele Ionice, Grecia continentală, Albania, dar și Puglia la călcâiul cizmei Italiei, la 130 de kilometri spre vest.

Manastirea Paleokastritsa

Depunând un promon accidentat de pe coasta de nord-vest, Mănăstirea Paleokastritsa datează din secolul al XIII-lea și se află pe locul unui castel medieval care a dispărut de mult.

Mănăstirea are o mică frăție de opt călugări care dau liturghii și oferă tururi ale clădirilor și grădinilor luxuriante.

Aproape fiecare suprafață a clădirii este acoperită cu bougainvillea și mușcate, iar dacă doriți să intrați în capelă, există un cod vestimentar, iar umerii și picioarele trebuie acoperite.

Mănăstirea are un mic muzeu cu veșminte, icoane și, în mod ciudat, scheletul unei balene.

De asemenea, călugării cultivă măsline și își presează propriul ulei, care este vândut la magazin.

Paleokastritsa Beach

Amplasată chiar la est de mănăstire se află minunata plajă Paleokastritsa.

Etichetată pe unele hărți drept Agios Syridon Beach, aceasta se află la capătul unei intrări lungi cu pereți înalți de stâncă de ambele părți.

Apa cu greu ar putea fi mai calmă sau mai limpede și este visul unui snorkeller și tocmai potrivit pentru familiile cu copii mai mici.

Plaja, deși îngustă, are nisip moale auriu, spre deosebire de golfurile de șindrilă din apropiere.

Coasta de calcar din jurul Paleokastritsa este perforată cu peșteri marine, iar pe plajă există un debarcader de unde puteți prinde bărci pentru un tur.

Angelokastro

Old ruins of Angelokastro fortress – Corfu island, Greece

Pe un pinten stâncos îngust la mai mult de 300 de metri deasupra mării, acest castel a fost construit în secolul al XIII-lea ca un punct de vedere de anvergură asupra mării, a Greciei continentale și în interiorul zonelor mari din Corfu.

Abordarea către Angelokastro este foarte dramatică, ajungând printre tuguri și chiparoși până la această fortificație de necucerit care umple micul său podium stâncos.

Sub venețienii din secolul al XIV-lea, Angelokastro a fost capitala oficială a Corfu și a rezistat puternic împotriva a trei asedii între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea.

Dincolo de ziduri, nu supraviețuiește o mare parte din cetate, cu excepția micuței biserici a Arhanghelului Mihail, care are fresce din anii 1700.

Puteți vedea șapte sarcofage săpate din stâncă, puteți privi în cisterna boltită a castelului și puteți privi cu uimire marea, coasta și munții.

Kassiopi

În nord-estul insulei, cu privirea dincolo de strâmtoarea Corfu până în Albania, Kassiopi este un sat tradițional de pescari care a devenit o stațiune discretă.

Zona construită se află la baza unei peninsule mici, care este gravată cu golfuri mici de pietriș și are un port de pescuit fermecător în partea de est.

În centrul peninsulei se ridică Castelul Kassiopi, care are origini bizantine și ar putea fi la fel de vechi ca secolul al VI-lea.

A fost una dintre cele trei cetăți care au apărat Corfu înainte ca venețienii să sosească în secolul al XIV-lea.

Ruina parțială, castelul este încă o prezență impunătoare, cu mai mult de un kilometru de ziduri și 19 turnuri în jurul unui plan dreptunghiular.

Mirtiotissa Beach

În partea de jos a stâncilor verzi de sub Mănăstirea Mirtiotissa se află o mică plajă paradistică.

Mirtiotissa are o mică panglică de nisip fin cu ape perfect limpezi, protejată de o succesiune de stânci la câțiva metri de țărm.

Parțial datorită locației sale izolate și izolate, plaja Mirtiotissa a devenit alegerea naturistilor din Corfu, deși oricine altcineva este liber să folosească plaja.

Regula nerostită este că naturistii se vor scălda la capetele mai private ale plajei, acoperite de stânci, în timp ce scăldatorii nenud se pot lipi de mijloc.

Issos Beach

Spre deosebire de golfurile stâncoase din Corfu, plaja cu steag albastru Issos este un golf deschis care se învecinează cu Lacul Korission la sudul insulei.

Trasat de dune, nisipul auriu de la Issos pare să continue pentru totdeauna.

Dacă doriți un pic mai multă viață și facilități la îndemână, puteți sta aproape de satul stațiune Agios Georgios, la capătul de est.

Dar poți merge și spre vest și în câteva minute te vei desprinde de mulțime.

Mai departe de civilizație, plaja Issos este populară și printre naturisti, în timp ce vânturile sigure atrag windsurferii și kite-surferii.

Canal d’Amour Beach

Stațiunea Sidari poate să nu fie ceașca de ceai pentru toată lumea, dar ceea ce o face unică sunt formațiunile sale stâncoase de altă lume.

La Canal d’Amour există un pârâu lung, aproape dreptunghiular, cu pereți stratificati, de culoarea nisipului.

Marea a rezistat stâncii, iar lângă intrarea în pârâu este un tunel.

Alegeți o zi în care marea este calmă (care este în majoritatea zilelor vara) și puteți înota prin tunel.

Obiceiul local spune că orice cuplu care înoată împreună se va căsători în curând, așa că înotați pe propriul risc.

Mai departe, apa este puțin mai adâncă și puteți urmări scafandri curajoși care sar de pe stânci.