Lefkada

În Marea Ionică și unită cu continentul grecesc pe drum, Lefkada (Lefkas) este o insulă cu topografie muntoasă și plaje atât de imaculate încât poate că le-ați mai văzut în reclamă. Unul, Porto Katsiki este chiar mai frumos decât pare, cu o plajă cu pietriș alb care se odihnește la poalele stâncilor albe, în formă de semilună. Terenul poate fi dificil de traversat pe drum, dar insula este suficient de mică încât locuri îndepărtate precum Capul Lefkatas sunt încă în raza de acțiune.

Lefkada este făcută pentru activități pe bază de apă, fie că navighezi pentru o săptămână în jurul coastei cu un iaht cu bareboat charter, fie că prindeți briza la Vasiliki, una dintre cele mai bune plaje de windsurfing din Europa.

Portul Katsiki

Pe orice site turistic sau broșură pentru Lefkada, sau Grecia în ansamblu, veți vedea o imagine a acestei plaje extraordinare, slăbită de stânca albă concavă din spate.

Imaginile sugerează doar adevărata măreție a orașului Porto Katsiki și, pe măsură ce cobori cele 347 de trepte, s-ar putea să te trezești că te oprești pentru a o aprecia de sus.

Pentru o vedere mai bună a întregii scene există și o scară către un afloriment pe partea de nord.

Odată ce ajungi în Porto Katsiki, plaja este la fel de frumoasă, cu pietricele rotunjite și ape turcoaz fascinante.

Aduceți șlapi pentru un plus de confort pe suprafața pietroasă.

Dacă există o captură pentru Porto Katskiki, este că plaja este îndepărtată și deservită de un drum de munte șerpuit care necesită multă concentrare.

Egremni Beach

La câțiva kilometri în sus de faimosul Porto Katsiki, în sud-vestul sălbatic al Lefkada, se află o plajă și mai îndepărtată.

Egremni este apărat de un zid lung și neclintit de stânci, iar după un cutremur din 2015 accesul de pe uscat a devenit imposibil.

Singura modalitate de a ajunge pe plajă este cu barca, indiferent dacă faceți o croazieră sau închiriați propria navă.

Și, în timp ce asta poate suna a mult efort, este de înțeles când vezi această plajă lungă de nisip și albastrul translucid feeric al mării.

Milos Beach

Unul dintre cele mai bune lucruri despre această plajă lungă și largă de nisip grosier de pe coasta de nord-vest este cât de greu este de ajuns.

Drumul te va duce doar până la vârful stâncii, iar după aceea trebuie să mergi pe o potecă stâncoasă care te duce la capătul de nord.

Acest lucru descurajează mulți vizitatori, așa că nu fi surprins să găsești plaja Milos aproape goală în mijlocul verii, deși este uimitoare.

Nu există baruri care să închirieze șezlonguri și umbrele de soare, dar asta nu contează, deoarece suprafața este moale și îți poți aduce propria umbră.

Malul de aici este scăldat de valuri moderate, pe care adulții le pot suporta, dar pot fi uneori puțin puternice pentru copii.

Mikros Gialos

Câștigătoare anuală cu steag albastru, această plajă din sud-estul Lefkada se află la capătul unui drum obositor.

În partea de jos este un golf pitoresc deservit de un mic sat de vacanță care are o grămadă de taverne și închirieri de vacanță.

Mikros Gialos este o plajă cu pietriș, așa că merită să aduci șlapi și să închiriezi un șezlong.

Cu pante mari acoperite de pini și tufiș veșnic verzi, golful este bine protejat de vânt și curenți marini.

Plaja are și un mic centru de sporturi nautice de unde poți închiria o hidrobicicletă sau o canoe pentru a explora golful, care are aproape doi kilometri lungime.

Kathisma Beach

Urmărită de opt baruri, cafenele și restaurante, această plajă de pe coasta de vest, lângă Milos, are o atmosferă tânără, de petrecere, în iulie și august.

Asta nu înseamnă că Kathisma Beach este haos, deoarece la aproape un kilometru lungime există spațiu atât pentru mulțimile mai tinere, cât și pentru cei mai în vârstă.

De regulă, șezlongurile mai scumpe tind să fie mult mai silențioase.

Marea poate fi destul de indisciplinată la Kathisma și are spărgătoare care pot fi surprinzător de puternice.

Adăugați acele valuri pe fundul stâncos al mării și merită să aveți grijă suplimentară dacă sunteți aici cu cei mici.

Dar asta nu îndepărtează nimic de frumusețea locației înconjurate de dealuri înalte acoperite cu pini și cu apă care devine albastru lăptos când valurile lovesc țărm.

Vasiliki

Această stațiune în plină dezvoltare, într-un golf larg, la capătul unei văi din sud, este orientată către o activitate în special, și anume windsurfing.

Golful este prins între pante înalte, așa că s-ar putea să vă întrebați de unde vine tot vântul.

Cunoscut sub numele de „Eric”, este creat prin convecție, atunci când soarele încălzește o parte a crestei lungi la est de plajă.

Vântul se ridică doar după-amiaza, dar poate fi destul de zgomotos și numai windsurferii experimentați sunt în apă după prânz.

Mai devreme în timpul zilei este un moment bun pentru copii și nou-veniți să încerce sportul pentru prima dată.

Dacă sună prea mult, puteți găsi un loc pe pietricele pentru a vedea pânzele alunecând pe lângă.

Puteți, de asemenea, să închiriați o bicicletă sau să găsiți un traseu de mers pe jos pentru a urca pe malurile văii pentru vederi maiestuoase.

Capul Lefkatas

La sud de Porto Katsiki, peninsula de pe partea de vest a Vasiliki se termină la Capul Lefkatas, care dă numele insulei Lefkada.

Capul are stânci albe care se ridică până la 70 de metri și nu este de mirare că acest cadru dramatic a fost semnificativ pentru locuitorii insulei în vremuri străvechi.

Cu aproximativ 3.000 de ani în urmă se crede că din aceste stânci s-au făcut sacrificii umane.

Mai târziu, infractorii au fost împinși de pe stânci, iar dacă supraviețuiau erau ridicați de bărci.

Potrivit tradiției, poetul Sappho s-a aruncat de pe Capul Lefkatas când Phaon a respins-o, în timp ce în mitologie, Lefkatas a sărit de pe aceste stânci pentru a scăpa de Apollo.

Admirați priveliștile către Ithaca și Kefalonia și vizitați Farul Doukato, care este aici din 1890.

Ammoussa Beach

Amplasată într-un golf de pe coasta de sud, puțin populată, această plajă are vedere la albastrul Ionian adânc până la munții Ithaca și Kefalonia.

Pereții lungi ai golfului țin vântul la distanță, iar apa cristalină este de un albastru-verde ispititor și grozav pentru snorkeling.

Există un singur bar pe plajă aici, unde puteți închiria o pereche de șezlonguri și un parasolar pentru un preț rezonabil de 3 EUR pe zi.

Aceasta este o opțiune utilă, deoarece suprafața de pietriș de marmură a plajei poate să nu fie ideea de confort a tuturor.

Barul vă va aduce băuturi și gustări la masă, în timp ce se află la 10 minute cu mașina de sate precum Marantochori, Kontarena și Vasiliki pentru cele mai apropiate taverne.

Kavalikefta Beach

Singura cale spre această plajă de pe coasta de vest a Lefkada este la sfârșitul unei runde dificile.

Dar nu lăsați asta să vă dezamăgească, deoarece călătoria ține mulți vizitatori departe și ține cifrele scăzute.

Odata ajunsi sunt doua plaje; Megali Petra, o plajă pietroasă, și apoi plaja cu nisip Kavalikefta chiar în jurul stâncilor, ambele legate printr-o potecă dificilă.

Aceasta din urmă este una dintre doar câteva plaje cu nisip de pe Lefkada și depuse în spălătorie sunt stânci gigantice.

Plaja Kavalikefta devine adâncă rapid, dar în mod normal, vara, marea este calmă.

Sedimentul alb din apă îi conferă și o strălucire turcoaz ademenitoare în lumina soarelui.

Mănăstirea Panagia Faneromeni

Pozitionata sus, pe un deal, la zece minute de orașul Lefkada, este o mănăstire care adăpostește o icoană a Fecioarei Maria, sfânta patronă a insulei.

Acest loc a fost semnificativ din punct de vedere spiritual pentru Lefkada de mii de ani și a fost locul unui templu pentru Artemis, zeița vânătorii.

Puțin mai târziu, în anul 63 d.Hr., se crede că apostolul Pavel și-a trimis studenții Herodio, Sosiona și Aquila la Lefkada pentru a răspândi cuvântul lui Isus și au ținut predici de pe acest deal.

Mănăstirea datează din secolul al XVII-lea dar a trebuit reconstruită după incendii, cel mai recent în 1887. Însă motivul vizitei nu este atât pentru arhitectură, ci pentru muzeul ecleziastic în interior, care are artefacte liturgice precum icoane, veșminte, potiruri și manuscrise de la mănăstirile dispărute din jurul Lefkada.

La intrare, priviți înapoi la drumul de nisip al plajei Agios Ioannis din vârful cel mai nordic al Lefkada.

Cascadele Nydri

Există o drumeție ușoară și pitorească de la orașul de coastă Nydri până la această cascadă într-un defileu.

Traseul vă va conduce prin plantații de citrice și măslini parfumate și apoi în râpa îngustă, unde va trebui să sări peste stâncile alunecoase.

Dacă veniți în sezonul uscat de vară, nu va fi un torent, ci mai degrabă un firicel diafan, umplând o piscină rece și transparentă în partea de jos, unde oamenii se răcoresc.

Acolo unde traseul intră în defileu, există un bar/cafenea dacă aveți nevoie de răcoare după plimbarea de la Nydri, iar în sezonul de vârf veți găsi tarabe afară care vând miere locală.

Excursii cu barca

Câteva lucruri se unesc pentru a face din Lefkada un loc grozav pentru a merge pentru excursii cu barca sau pentru a închiria propriul iaht cu bareboat.

În Marea Ionică, în largul coastei de est, se află un mic arhipelag de insule precum Meganisi, care are o coastă foarte denivelată, cu zeci de golfuri părăsite și peștera marină Papanikolis de descoperit.

Insula privată Skorpios, unde Aristotel Onassis s-a căsătorit cu Jacqueline Kennedy, este și ea aici și tocmai a fost închiriată pentru un secol unei moștenitoare ruse.

Într-un tur organizat cu barca, puteți ajunge și în unele locuri din Lefkada pe care cutremurul din 2015 le-a făcut inaccesibile pe uscat, puteți face baie în ape transparente și puteți lua prânzul la bord (de obicei fructe proaspete, souvlaki și tzatziki).