Thassos

O insulă verde, cu pădure de pini și plantații de măslini, Thassos se află în nordul Marii Egee și face parte din Macedonia de Est și Tracia. In Thassos, puteti experimenta o evadare senină, potrivită pentru familii, cu sate pitorești de munte, câteva ruine și plaje largi.

În cele mai vechi timpuri, in Thassos a fost practicata extractia pentru marmură, iar muzeul arheologic de la Limenas (orașul Thassos) are un set convingător de statui și alte artefacte recuperate pe insulă, datând din epoca de piatră. Vei avea nevoie de o masina sau alt tip preferat de vehicul pentru a putea ajunge în zonele înalte ale insulei, unde poți face turul satelor de pe dealuri pășunate de capre sau oi.  Nu uita ca pe apă există deasemenea optiuni de croaziere în locuri superbe ale coastei la care doar cu o barcă se poate ajunge.

Mănăstirea Arhanghelului Mihail

Cea mai mare mănăstire de pe Thassos este o mănăstire aflata pe vârful stâncii de pe coasta de sud-est. Privelistea din curtea acesteia este parca desprinsa din rai. Pe insula există o prezență religioasă încă din secolul al XII-lea, când un pustnic a construit o mică biserică, presupusă la comanda Arhanghelului Mihail, sfântul patron al Thassos.

Mănăstirea a fost întemeiată un secol mai târziu, dar a fost abandonată în vremea otomană și a fost reînviată abia în 1974 de călugărițele din Volos și un călugăr de pe Muntele Athos.

Noua biserică are un aspect tradițional cruciform și cea mai faimoasă relicvă a ei este cuiul, care se pare că a fixat mâna dreaptă a lui Hristos de cruce.

Acest cui aduce pelerini de dincolo de țărmurile insulei Thassos.

Sărbătoarea Sfântului Mihail este pe 8 noiembrie și este sărbătorită pe insula.

Panagia

La câțiva kilometri de Golden Beach, pe coasta de nord-est, Panagia este un sat de munte, cu case traditionale tipice, cu țigle de șist și balcoane și verande din lemn.

Strâns înghesuite si frumos compactate pe un teren abrupt la 300 de metri deasupra nivelului mării, Panagia a fost construită departe de coastă ca un refugiu sigur împotriva atacurilor piraților și a fost capitala insulei pentru o scurtă perioadă de timp după Revoluția greacă din anii 1820.

Seara, locul pe care trebuie să il vizitati, este piața centrală de lângă fântâni, unde există si o multitudine de taverne.

Muzeul Arheologic

Limenas are unul dintre cele mai importante muzee arheologice din Macedonia de Est și Tracia.

Există 18 galerii în această clădire extinsă, cu colecții de peste 3.000 de ani, din perioada neolitică până în secolul al VII-lea d.Hr. Una dintre cele mai incitante descoperiri timpurii sunt o amforă de lut neolitică și o placă cicladica cu Bellerophon călare pe Pegas și uciderea Himerei (secolul al VII-lea î.Hr.). Din perioada arhaică, au fost descoperite un kouros de 3,5 metri (statuie nudă a unui tânăr) care ține o capră, în timp ce există un cap al lui Dionysos din perioada clasică în secolul al IV-lea î.Hr. Printre descoperirile din epoca romană se numără busturile lui Iulius Caesar, Claudius și Lucius Caesar și o statuie a lui Hadrian în armură completă.

Muzeul Uleiului de Măsline Sotirelis

De asemenea, în Panagia se află un mic muzeu în care vă puteți adânci cunostintele despre una dintre cele mai vechi industrii ale insulei.

Măslini bătrâni frumoși și nodurosi răsar în toate colțurile din Thassos, iar înainte ca producția de ulei de măsline să fie modernizată în secolul al XX-lea, în fiecare sat exista o moară de măsline.

La acest muzeu puteți vedea o moara în acțiune, deoarece Sotirelis are singura moară care funcționează cu apă din Grecia.Acest vechi mecanism datează din 1915 și a continuat să preseze ulei de măsline până în 2007, când întreprinderea a fost mutată într-o nouă unitate.În timpul vizitei, vei afla despre procesul de zdrobire și presare a măslinelor și există o mulțime de fotografii alb-negru pentru a transporta vizitatorii inapoi in timp.

Magazinul de la parterul muzeului vinde tot felul de uleiuri infuzate cu lavanda, portocala si mandarina, precum si produse de infrumusetare pe baza de ulei de masline si ceai facut din frunze de maslin. Cu siguranta vei gasi ceva pe gustul tau acolo.

Situl arheologic Aliki

În antichitate, Thassos era renumit pentru marmura sa, care a fost expediată în toată Grecia până la invaziile slave din secolele al VI-lea și al VII-lea, și este un comerț care a fost reînviat abia recent.

Pe o peninsulă stâncoasă din sud-estul insulei puteți examina una dintre sursele acestui material prețios.Cariera a fost folosită încă din secolul al XII-lea î.Hr., iar cele două golfuri de pe ambele părți au funcționat ca porturi.Marile foi de marmură sunt în partea de sud-est a peninsulei și dacă stai pe margine poți vedea pene de marmura în apă.

În partea de sus a peninsulei se află ceea ce a mai rămas dintr-o pereche de bazilici creștine timpurii.Aceste biserici erau frecventate de marinari care transportau marmură, iar inscripțiile votive pe care le-au lăsat în urmă sunt încă vizibile.

Theologos

 

Acest mic sat de munte se află între dealurile cu vegetație slabă și a fost catalogat drept „așezare tradițională”. Nu pare atunci cand te uiți la Theologos astăzi, dar timp de sute de ani în timpul perioadei otomane, acesta a fost centrul administrativ al insulei.

Fiind o așezare tradițională, a ajutat la conservarea caselor de piatră în stil macedonean din sat. Acestea se află pe poteci pietruite care se ramifică de la drumurile principale si merg paralel de-a lungul contururilor dealului.

Există o grămadă de taverne în sat, precum și un muzeu de folclor, iar în apropiere, în acest cadru muntos, se află cuptoare istorice de var și mori de măsline de vizitat.

Paradise Beach

Pe o porțiune liniștită a coastei de est, Paradise Beach este o fâșie largă de nisip sub pantele acoperite cu pini. Este una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei. De pe plaja se poate distinge in apropiere silueta conica a insulei Nisida Kinira la cateva sute de metri spre nord-est.

În ciuda faptului că se află la 22 de kilometri de Limenas, Paradise Beach este un succes în rândul familiilor pentru dotările sale, șezlongurile, dar și aspectul natural al plajei, nisipul fin si auriu si apa putin adanca de la mal. Există un chioșc pentru mâncare și o tavernă de-a lungul coastei.

În jurul unui grup de stânci, se află o altă plajă mai privată, preferată de nudisti.

Golden Beach

Atât o stațiune, cât și cea mai mare plajă de pe insulă, Golden Beach (de pe coasta de est) este un golf de nisip încadrat de peisaje naturale fermecatoare.

Plaja are trei kilometri lungime și este mărginită de priveliștile dealurilor înverzite din apropiere și spectaculosul escarp la câțiva kilometri în urmă.

Pe Golden Beach există o serie de cafenele și baruri, fiecare oferind o ofertă diferită pentru șezlonguri, in functie de preferinte. În unele locuri, o pereche de șezlonguri și umbrelă de soare vin cu prețul unei băuturi, dar în alte secțiuni mai liniștite veți plăti puțin mai mult și veți beneficia de un serviciu atent.

La fel ca și în cazul Paradise Beach, Golden Beach are surf slab.

Există locuri cu apă puțin adâncă, dar curenții pot fi prea mari pentru cei mici în zilele cu vânt.

La Scala Beach

La doar cinci minute de Thassos Town, La Scala se deosebește de celelalte opțiuni de plaja prin faptul că este o plajă complet privată, luând numele barului care o administrează.

Plaja în sine este destul de mică, dar are nisip fin și apă transparentă si turcoaz.

Principala atracție a plajei La Scala este confortul său, deoarece există șezlonguri cu perne, canapele moi, zone de luat masa în stil divan și pergole de plajă, toate la umbra umbrelelor și copertinei de pânză.

Evident că trebuie să plătești puțin mai mult pentru aceste luxuri, dar asta nu descurajează multe cupluri tinere in cautare de liniste si confort. Pe partea de est a plajei se află un mic centru de sporturi nautice pentru caiac și plimbări cu banana, pentru cei care cauta putina actiune.

Psili Ammos Beach

În partea de sud a orașului Thassos, Psili Ammos este o plajă cu nisip fin înconjurată portiuni de stâncă. La puțin peste 100 de metri, plaja nu este foarte mare și devine aglomerată în iulie și august, fiind foarte potrivita pentru cei care prefera ca atmosfera să fie plina de viață, barul de pe plajă redand muzică ritmata pe tot parcursul zilei. Cele mai bune șezlonguri de aici sunt complet întreținute și costă 20 EUR pe zi.

Unii turisti care cauta linistea, fac plajă la capetele îndepărtate ale plajei și chiar pe stâncile de sub pini, în timp ce restul plajei este plin de șezlonguri, pe câteva rânduri. 

Plaja este destul de abruptă în apă, dar este ferită de curenții puternici și este bună pentru cei care doresc doar să facă baie si nu stiu sa inoate.

Alyki Beach

Golful de la est de situl arheologic de la Alyki este, de asemenea, un loc încântător pentru a petrece o după-amiază la soare.Ascunsă în spatele peninsulei, Alyki este ferită de vânt și are ape cristaline strălucitoare.

Există un amestec de nisip și pietricele aici și chiar dacă panta scade rapid sub apă, absența curenților face locul potrivit pentru incepatorii intr-ale inotatului.

Fiecare centimetru al plajei este acoperit cu șezlonguri, iar acestea tind să vină gratuit cu băuturi sau cu prețul unei mese la una din succesiunea de taverne din spatele plajei și din partea de nord.

Giola

Nu departe de satul sudic Astris, se află o lagună mică si circulara, lângă mare, care a fost tăiată din stâncă. La Giola nu este ușor de ajuns, deoarece trebuie să conduci pe un drum de pământ câțiva kilometri de Astris și apoi să mergi pe jos, dar este un loc care merită puțin efort.

Există un bazin de apă perfect limpede, de 15 metri în diametru și înconjurat de un castron de stâncă, care este în mod natural etajat ca șirurile dintr-un amfiteatru.Pe partea dinspre mare a acestei arene, stânca se îngustează la doar câțiva metri, iar când apa este calmă, puteți, de asemenea, să coborâți pentru a face baie în mare.

Există o mulțime de locuri pentru a pune un prosop, dar nu ai prea mult adăpost de soare, insa daca vrei sa te bronzezi, este locul perfect.

 

Plimbari cu barca

In Thassos există părți ale coastei care pur și simplu nu pot fi accesate pe uscat. Acestea ar putea fi plaje salbatice si romantice sau golfuri adăpostite cu apă albastră cristalină. Alegeți o zi calmă și puteți face un tur cu barca inchiriata din portul Limenas. Dacă nu vă deranjează să mergeți cu multimea si doriti o varianta mai economica, luați una dintre croazierele organizate. Prânzul poate fi servit la bordul acestor nave, si veți fi tratat cu carne la grătar și salată proaspătă, toate achiziționate în ziua respectivă.

Dacă insa nu doriți să vă împărtășiți experiența cu până la 50 de persoane, există iahturi cu căpitan privat și semi-privat pe care le puteți închiria.Desigur, vă vor oferi mai mult timp pentru a rămâne într-un golf sau recif special pentru snorkeling.

Sporturi de apa

Ceva care iti va placea la plajele de pe Thassos sunt multitudinea de activități acvatice.Acest lucru este valabil atât pentru Golden Beach, cât și pentru locurile de scăldat mai mici precum Psili Ammos, La Scala și plajele superbe pe care nu le-am enumerat, cum ar fi Pefkari și Pachis.

Aici, în nordul Egeei, Thassos scapă de cel mai rău vânt din Meltemi.Deci, în timp ce windsurfing-ul nu este în general din meniu, golfurile protejate de pe coasta de sud nu ar putea fi mai bune pentru caiac, snorkelling și stand-up paddleboarding.

Thassos are și trei centre de scufundări (Vasiliadis, Popeye și Diver to Diver). Dacă sunteți experimentati, aceștia organizează excursii în caverne subacvatice, locații cu curenți moale pentru scufundări în derivă și un loc cu resturi dintr-o epavă antică, ce au ramas presărate pe fundul mării.

Pentru optiuni de cazare, va recomandam articolul: Optiuni de cazare in Thassos