Zakynthos

Pe insula ionică Zakynthos (Zante) există o lume de diferență între nordul și vestul muntos și sudul și estul mai plat, unde se găsesc majoritatea plajelor.

Regiunile superioare au stânci de calcar albe strălucitoare, care se prăbușesc până la golfuri și golfuri, precum minunatul Navagio, la care se poate ajunge doar cu barca.

O mare parte din sud-vest, în jurul Golfului Laganas, este ocupată de Parcul Național Marin Grec ca zonă de cuibărit pentru broasca țestoasă de mare (caretta caretta). Această creatură își depune ouăle pe plajele de nisip vara și vei putea să vezi broaște țestoase pe bărci cu fund de sticlă și vei putea observa puii care caută apă după apusul soarelui.

Navagio (Shipwreck Cove)

În nord-estul orașului Zakynthos este un golf îmbrățișat de stânci falnice de calcar alb.

Sub ele, pe plaja albă, se află rămășițele ruginite ale MV Panagiotis, o navă de containere care a eșuat în 1980. Există două moduri de a experimenta această priveliște naturală uluitoare: De sus puteți conduce sau prinde un autobuz turistic până la plaja Navagio. Vizualizați și faceți coadă pentru ceea ce trebuie să fie cea mai emblematică scenă a insulei, a epavei și a apei albastre strălucitoare a golfului, aflată mult mai jos.

Pe mare, vă puteți închiria propria barcă dacă doriți să fiți independent, sau vă puteți îmbarca într-o croazieră turistică din Porto Vromi, portul Agios Nikolaos din Volimes sau orașul Zakynthos de pe coasta de est.

Dacă nu vă deranjează aglomerația, puteți face plajă pe plajă, puteți înota în apa eterică, puteți să vă minunați de stânci și să explorați epava.

Kalamaki Beach

Una dintre puținele plaje pe care le vom aminti în Parcul Național Marin Grec, Kalamaki se află în buzunarul de est al golfului Laganas și ar putea fi cea mai bună de pe insulă.

Linia de coastă este protejată, ceea ce menține dezvoltarea turistică discretă și departe de plajă.

Nu există nimic mai mult decât un singur bar care închiriază umbrele de soare și șezlonguri.

Și deoarece vă aflați într-un parc național, plaja este întreținută cu sârguință.

Nisipul auriu este impecabil, în timp ce plaja trece treptat în ape calde și transparente.

Pe țărm veți vedea înotători la sute de metri, deoarece marea este atât de calmă și de puțin adâncime în acest golf.

Peșterile Albastre

Micul port de la Skinari, în nordul orașului Zakynthos, este punctul de plecare pentru excursii la Peșterile Albastre, accesate de asemenea doar pe apă.

În câteva minute veți pluti printr-un set magnific de peșteri marine de calcar și arcuri naturale.

Nu este nimic întâmplător în numele acestor formațiuni, deoarece apa are ceea ce poate fi descris doar ca o nuanță de albastru lăptos, cauzată de interacțiunea dintre soare și calcarul alb.

Veți avea voie să săriți pentru a înota și nu vă alarmați să vă vedeți pielea devenind o nuanță fantomatică sub suprafață.

Porto Limnionas Beach

Un drum nou amenajat din satul Agios Leon se întinde până la acest fiord de pe coasta de vest, mărginit pe partea sa de est de stânci înalte, albe, scobite de peșteri.

Odihnind deasupra fiordului, pe versantul vestic, se află o taverna cu mese și șezlonguri pe terase unde privești în apa albastră curată.

Mai jos sunt stânci și platforme de beton unde oamenii își întind prosoapele și îți va fi greu să rezistați să vă scăldați în apa cristalină strălucitoare și să pășiți pe plaja mică de la capătul nordic.

Marathonisi

Această insuliță din golful Laganas din sudul Zakythos este adesea numită Insula Țestoasei, deoarece este un loc de incubație pentru broasca țestoasă de mare.

Din acest motiv, Marathonisi este nelocuită, iar vizitatorii trebuie să curețe plaja de nisip din nord înainte de apusul soarelui vara pentru a permite broaștelor țestoase să vină la țărm pentru a-și depune ouăle.

În porturile sudice din Limni Keriou și Laganas, vă puteți îmbarca în croaziere de observare a broaștelor țestoase către insulă, de obicei pe o barcă cu fund de sticlă.

Limpezimea apei înseamnă că veți avea șanse mari să vedeți una sau două.

Veți avea până la o oră pe insulă pentru a face plajă, înota și face un picnic în acest decor nealterat.

Banana Beach

Cea mai lungă plajă din Zakynthos este, de asemenea, una dintre cele mai atrăgătoare, pentru nisipul său moale auriu și marea transparentă de mică adâncime.

Banana Beach se află în Parcul Național Marin Grec din sud-estul insulei, dar asta nu înseamnă că există o lipsă de facilități.

Pentru aproape toată lungimea, puteți închiria șezlonguri sau propria pergolă de plajă dacă vă simțiți decadent.

Toate acestea sunt închiriate de barul și restaurantul Banana Casa Playa, care oferă servicii complete.

La capătul estic există un centru de sporturi acvatice pentru activități precum parasailing, jetskiing și schi nautic.

Biserica Agios Dionysios

Moaștele Sfântului Dionisie, sfântul patron al insulei sunt păstrate la această biserică chiar în portul orașului Zakynthos, unde se află încă din 1717. Relicvarul lui este purtat prin oraș de ziua sfântului său, pe 24 august, iar sarcofagul este deschis. zilnic chiar înainte de prânz pentru închinători.

Biserica inițială a fost distrusă de un cutremur în 1893, această clădire reconstruită datează din 1948 și a fost una dintre puținele rămase în picioare după cutremurul din 1953. În stilul clasic neobizantin, bolta în butoi și pereții acestui Sf. Dyonisios sunt decorate cu fresce, precum Panagia Madonei și Pruncul Iisus în absidă.

Muzeul bisericii are patru lucrări ale eminentului pictor Nikolaos Koutouzis din secolul al XVIII-lea.

Peșterile Keri

În satele de pe coasta de sud, cum ar fi Limni Keriou, Agios Sostis și Laganas, puteți rezerva o excursie cu barca de-a lungul liniei de coastă indentate din extremul sud al insulei.

Stâncile albe se ridică până la 300 de metri, iar la baza lor sunt mici peșteri marine și arcade naturale.

La unu barca va coborî o scară pentru ca tu să înoți în mare, care are o strălucire cauzată de puritatea apei și de soarele lovind stâncile albe.

Puteți înota în peșteri pentru a privi în jur și ați putea fi uimit să aflați că marea are cel puțin 20 de metri adâncime la baza stâncilor.

Peșterile Keri sunt adesea incluse ca o oprire în excursiile de observare a broaștelor testoase la Marathonisi.

Mănăstirea Anafonitria

La o aruncătură de băț de Navagio se află o mănăstire din perioada bizantină a insulei, sfințită la mijlocul secolului al XV-lea și nevătămată de cutremurul din 1953. Sfântul Dionisie, patronul Zakynthos, a locuit aici la sfârșitul vieții sale în anii 1500.

Mănăstirea are un turn ciudat de piatră, construit inițial pentru a apăra complexul, dar ulterior transformat în campanil.

Biserica este împodobită cu hagiografie uimitoare, chiar dacă puțin uzată de timp.

Poate cel mai fotogenic loc este curtea, cu coloane de sine stătătoare, pomi fructiferi, palmieri și flori, care cresc în ghivece și viță de vie care se strecoară pe pereții rustici de piatră.

Mănăstirea Panagia Skopiotissa

Odihnită pe vârful Muntelui Skopos, în sud-estul orașului Zakynthos, Mănăstirea Panagia Skopiotissa este o urcare obositoare, care merită pentru biserica sa din secolul al XV-lea și peisajul entuziasmant.

Pereții bisericii sunt acoperiți cu fresce și există o icoană a Fecioarei Maria produsă la Constantinopol și adusă la Zakynthos după ce a fost luată de Imperiul Otoman.

Pe podeaua bisericii nu vei face decât să observi vulturul cu două capete, o emblemă pentru Imperiul Bizantin.

O mare parte din bucuria mănăstirii este călătoria acolo, deoarece puteți merge pe o potecă întortocheată din stațiunea de coastă Kalamaki.

Când soarele strălucește în mijlocul verii, poți oricând să conduci pe drumul de munte șerpuit de la Argassi spre nord.

Gerakas Beach

Cea mai suică plajă din Zakynthos este, de asemenea, una dintre cele mai frumoase și are o curbă de nisip auriu orientată spre vest, acoperită de ape turcoaz pur.

În spatele plajei se află dealuri nisipoase abrupte, care devin mai stâncoase la fiecare capăt.

Privind spre sud, există un promontoriu maiestuos cu stâncă goală stratificată în roșu și alb.

Acest capăt mai retras este favorizat și de naturisti.

O secțiune a plajei Gerakas este izolată, deoarece țestoasele cu șezut căuțean folosesc plaja ca loc de cuibărit.

Aceste creaturi se împerechează la începutul verii, iar ouăle lor tind să eclozeze în timpul sezonului de vârf.

Dacă te trezești înainte de zori, vei putea să privești sute de pui de țestoasă târâind la apă de pe plajă.

Muzeul Bizantin

????????????????????????????????????

Într-un conac cu arcade care arată spre mare, în Piața Solomos, Muzeul Bizantin este un depozit de artă religioasă bizantină și post-bizantină din jurul insulei.

Din perioada bizantină există fresce, icoane și sculpturi în lemn.

Dar muzeul are și picturi, veșminte, crucifixe și multe alte artefacte liturgice din secolele XV-XVII.

Unele dintre acestea au fost produse în afara Zakynthos și aduse pe insulă când era sub stăpânire otomană.

În altă parte, un model la scară a orașului și fotografii alb-negru vă oferă o imagine despre cum arăta Zakynthos înainte de cutremurul catastrofal din 1953.

Parcul Askos Stone

În partea de nord a orașului Zakynthos se află o atracție care reunește un sanctuar al faunei sălbatice, o grădină zoologică, o fermă, o rezervație forestieră și un sit arheologic.

Parcul este numit pentru abundența structurilor de piatră din jur, de la pavaj, la zidurile din piatră uscată, grajdurile din piatră și remarcabilele cisterne tăiate din stânci și datând de șase secole.

Pentru copii, cel mai bine va fi întâlnirea și hrănirea animalelor precum ponei, căprioare, păuni, ratoni, chinchilla, țestoase, capre, iepuri și porci.

Ferma este plantată și cu livezi de piersici și meri, cultivate fără pesticide.

În funcție de anotimp, s-ar putea să te apuci de activități rurale, cum ar fi recoltarea măslinelor sau mulsul unei vaci.

Presa și Muzeul Aristeon Olive

Zakynthos este apreciat pentru uleiul său de măsline și acest muzeu gratuit aflat la câțiva kilometri de aeroport vă va spune tot ce trebuie să știți.

Turul începe în anii 1700, cu o colecție de unelte antice, cum ar fi o presă de lemn și pietre de șlefuit care erau cândva alimentate de animale.

Le puteți contrasta cu fabrica de ultimă generație și cuvele și centrifuga din oțel inoxidabil.

Pe drum, ghidul dumneavoastră vă va prezenta câteva informații despre uleiul de măsline și vă va indica diferența dintre uleiul de măsline virgin și extravirgin.

La sesiunea de degustare există pâine de casă de scufundat în uleiul lui Aristeon și un magazin de fabrică care vinde săpun cu ulei de măsline și uleiuri infuzate cu usturoi și lămâie.