De vizitat in Romania (part 2)

Cazanele Dunării – Dubova, județul Mehedinți

Cazanele Dunării, zonă cunoscută şi sub denumirea de Clisura Dunării, se întind de-a lungul fluviului, la graniţă cu Serbia, în judeţul Mehedinţi. Vei putea descoperi frumuseţea grandioasă a acestui loc pe teritoriul localităţilor Eşelniţa şi Dubova. Există un singur drum care te va duce în acest loc de poveste, DN57, care face legătura între municipiul Orşova şi localitatea Moldova Nouă.

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele) este unicul pasaj rutier natural funcțional la nivel național, traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Peșterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al țării și al doilea ca mărime din Europa (30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime), dar singurul din lume deschis traficului rutier (inclusiv de mare tonaj) Ca alcătuire petrografică prezintă o structură masivă de calcare stratificate în bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflându-se într-o stare de conservare mult mai bună decât cea din amonte.

Transfăgărășan

Transfăgărășanul a fost construit în perioada 1970-1974 la ordinele personale ale lui Nicolae Ceaușescu, care dorea să creeze o rută strategică peste Munții Făgăraș pentru a transporta trupele spre nord în cazul în care România ar fi invadată de URSS (cum fusese Cehoslovacia în 1968).

Cetatea Albă Carolina

Fortificația bastionară de la Alba Iulia este cea mai mare Cetate din România, care stă în picioare de mai bine de 300 de ani. Cetatea este locul în care vă puteți întoarce în timp, de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Altfel spus, fiecare cetate ridicată aici a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.

 

Brașov

Braşovul a fost menţionat documentar, pentru prima dată în anul 1235 sub numele de Corona, ca aşezare în care fiinţa o mănăstire a ordinului religios catolic premonstratens. Începuturile istoriei oraşului sunt însă mai timpurii cu câteva decenii, fiind legate de colonizarea germană în regiune şi de donaţia Ţării Bârsei, făcută de regele Andrei al II-lea al Ungariei cavalerilor teutoni, în 1211, localitatea fiind întemeiată imediat după aceea, cel mai probabil în 1213.

Astazi Brasovul este plin de arhitectura gotica, baroca si renascentista si o multime de atractii istorice curioase – cum ar fi Biserica Neagra, cea mai mare biserica gotica dupa cea din Viena. Vibratiile medievale emanate aici fac din Brasov o atractie imbatatoare si de neratat din Transilvania.

Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului este actualul sediu al Parlamentului Romaniei, aflat in capitala, Bucuresti. Construit in 13 ani intre 1984 si 1997, acest moment maret pentru arhitectura neoclasica realista socialista si modernista a fost comandat de Nicolae Ceausescu, dictatorul Romaniei comuniste si proiectat de o echipa de aproximativ 700 de arhitecti. Astazi este in continuare cea mai mare cladire civila din lume cu functie administrativa, precum si cea mai grea si mai scumpa cladire.

Interiorul sau constituie 23 de sectiuni orante si astazi a fost refacut pentru a gazdui cele doua case ale Parlamentului Romaniei: Senatul si Camera Deputatilor. In plus, exista si un centru international de conferinte si trei muzee, inclusiv Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul Totalitarismului Comunist si Muzeul Palatului. Chiar si cu aceste utilizari extraordinare, 70% din cladire ramane inca goala.

Calea Victoriei, București

Numele de “Calea Victoriei” a fost dat  in 1878, dupa ce trupele romane si-au facut intrarea pe aceasta strada, dupa victoria in razboiul de Independenta. Pana atunci, drumul se numea ” Podul Mogosoaiei”.

Calea Victoriei pare să aibă tot: istorie și cultură încapsulate în deloc puținele clădiri cu arhitectura sfidătoare – Muzeul de Istorie, Sediul CEC, Cercul Militar National, Ateneul Român, Palatul Cantacuzino; artă contemporană în frecventele galerii și expoziții; magazine ale brandurilor de lux, pistă de biciclete, viață de noapte, grădini de vară, teatre, restaurante, hoteluri de lux.

Salina Turda, județul Cluj

Salina Turda se gaseste in zona Valea Sarata-Durgau din Turda la 30 de kilometri de Cluj și la câteva sute de metri sub pământ.

Temperatura din interiorul salinei este de doar 10 grade. Salina Turda este  un adevarat muzeu de istorie a mineritului in sare dar și o mini-bază de agrement lumina elegant cu teren de sport, amfiteatru, loc de joacă pentru copii, muzeu natural, lac natural care îți permite o plimbare cu barca și altele.