Santorini

Insula extraordinară Santorini din sudul Egeei se află pe partea de est a unei caldere prăbușite.

Satele sale au case peșteră văruite în alb, cu uși albastre, sculptate în etaje în vârful stâncilor întunecate amenințătoare.

Aceste așezări orientate spre vest, cum ar fi Oia, Fira și Imerovigli, se bucură de vederi din primul rând ale unuia dintre cele mai frumoase apusuri de soare din lume, iar vara tavernele lor se umplu cu mult înainte ca soarele să alunece în spatele Nea Kameni și Therasia în caldeiră.

Există o istorie antică la Akrotiri, care a fost abandonată în mileniul al II-lea î.Hr. înainte de erupția cataclismică care a făcut bucăți insula antică.

Oia

Cocoțat peste marginea de nord a caldeirii se află satul Oia, probabil cel mai fermecător de pe Santorini și cel mai bun loc pentru a privi apusul soarelui.

Oia are casele peșteri caracteristice din Santorini, plictisite de stâncă și aranjate ca un amfiteatru în rânduri abrupte.

În secolul al XIX-lea, Oia a înflorit datorită unei flote de nave comerciale care au navigat până la Sankt Petersburg.

Căpitanii acestor nave și-au construit unele dintre cele mai frumoase case din sat, cu arhitectură de inspirație venețiană și priveliști superbe ale caldeii.

Pe lângă inelul său de terase de restaurante cu priveliști de vis, Oia are galerii de artă, un muzeu maritim și ruinele unui castel bizantin în cel mai înalt punct al său.

Ca multe locuri din Santorini, mare parte din sat este lipsită de mașini.

Imerovigli

Pe drumul de la Thera la Oia, Imerovogli este o „Așezare tradițională”, ceea ce înseamnă că există linii directoare dure cu privire la noile dezvoltări.

Acele case joase, văruite în alb din Ciclade, sunt aliniate într-un castron de-a lungul marginii calderei în punctul său cel mai înalt.

Multe sunt locuințe rupestre sculptate din stâncă.

Și dacă asta sună primitiv, multe dintre aceste proprietăți sunt hoteluri de tip boutique decorate rafinat.

Numele Imerovigli se traduce aproximativ prin „Day Lookout” și provine dintr-o perioadă în care Santorini era amenințată de pirați.

Dacă există un ideal care să vină, este la apus, când priveliștea spre vest asupra caldeirii este ceva pentru care oamenii călătoresc în jurul lumii.

Akrotiri

Vechiul Akrotiri a fost învelit în resturi vulcanice de acea erupție acum 3.600 de ani, iar multe dintre case s-au păstrat peste un etaj, iar frescele erau în stare superlativă.

O grămadă de obiecte au fost găsite intacte, cum ar fi ustensile de gătit și de mâncat, vaze, căzi de baie, ghivece de flori, stupi de albine, oferind istoricilor perspective vitale asupra civilizației minoice.

Acum casele sunt protejate sub o structură de acoperiș finalizată în 2012, în timp ce toate frescele, cu excepția uneia, și artefactele mai valoroase au fost mutate la Muzeul de Preistorică Thera și la Muzeul Național de Arheologie din Atena.

Veți traversa pereții pe podețe metalice și veți vedea ceramica în picioare acolo unde au fost lăsate acum 3.600 de ani.

În Akrotiri au fost descoperite o singură bucată de aur și niciun cadavre, spunându-ne că orașul a fost evacuat pașnic.

Muzeul Preistoric Thera

Multe dintre comorile lui Akrotiri au ajuns la acest muzeu fantastic din Fira.

Muzeul este în patru părți, tratând geologia și activitatea vulcanică de pe Thera, istoria săpăturilor arheologice de la Akrotiri, istoria insulei până la sfârșitul epocii bronzului și epoca de aur a Akrotiri în jurul secolului al XVII-lea î.Hr. Această secțiune finală este cea mai mare parte a expoziției și are fresce vii (compuse cu vopsele pe bază de minerale) și le compară cu pictura de ceramică la fel de realizată.

Fresca Maimuțele Albastre este incredibil de sofisticată, având în vedere că a fost pictată cu 36 de secole în urmă.

Puteți aprofunda în dezvoltarea planului urbanistic al orașului și a sistemului său birocratic și puteți examina figurine, bijuterii și ceramică care se întorc încă din perioada neolitică.

Thera antică

Această așezare a fost fondată în secolul al IX-lea î.Hr. pe o creastă de pe Muntele Mesa Vouno, mult timp după erupția cataclismică și a fost locuită în următorii 800 de ani.

La această înălțime, cu siguranță te vei simți mai aproape de zeii greci.

Ruinele au fost explorate pentru prima dată în 1896 de germanul Friedrich Hiller von Gaertringen și apoi din nou de două ori în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Urcați poteca întortocheată din satele de coastă Kamari sau Perissa (sau luați un taxi) pentru a inspecta vestigiile caselor antice, agora (piața principală), stoa care are șiruri de coloane dorice la locul lor și teatrul din epoca romană. din secolul al II-lea d.Hr. Ceva curios despre arhitectura Thera este că monumentele mari, publice, au fost construite cu blocuri de calcar, în timp ce casele private sunt compuse din pietre mai mici, diverse.

Perissa Beach

Looking at photos of Santorini you’re sure to see this black volcanic sandy beach on the south coast of the island.

The beach and its village lie at the foot of the gargantuan rock, Mesa Vouno, home of Ancient Thera.

From here the beach curls out gently for seven kilometres and has long columns of palm sunshades and sun loungers.

When the sun is shining the sea is perfectly clear and the moderate surf and shallow gradient mean that non-swimmers can hold their own.

On the coastal road tracing the beach are cafes, restaurants, tavernas and watersports centres that spring into life from May to October, and many on the north side have seating right beside the sand.

Pyrgos

Cel mai înalt sat de pe Santorini, Pyrgos are priveliști extinse în toate direcțiile.

În partea de sus a așezării, deasupra aleilor și pasajelor care se grăbesc, se află Kasteli, unul dintre cele cinci castele venețiene din Santorini.

Această fortificație a fost o retragere în interior de pirați, în timp ce aleile strâmte de dedesubt au fost concepute pentru a deruta atacatorii.

Castelul este în ruine, dar acest lucru se adaugă doar la frumusețea sa, în timp ce la intrare există un memorial care amintește de locuitorii insulei uciși în cel de-al doilea război mondial.

Peisajul din jurul Bisericii Sf. Nicolae și al Hotelului Zannos Melathron este uluitor, iar cafenelele înalte au terase unde puteți privi apusul.

Megalochori

Aflat departe de marginea calderei, satul perfect de imagine Megalochori este mai puțin frecventat de turiști, chiar dacă ar putea pretinde că este capitala vinului din Santorini.

Există podgorii în jurul satului și câteva crame de vizitat în câteva secunde.

Miezul orașului Megalochori este o încurcătură de alei pietruite înconjurate de casele clasice văruite în alb din Santorini, cu uși vopsite în albastru și flori de bougainvillea.

În inima satului se află o piață confortabilă cu câteva taverne primitoare.

Mănăstirea Profitis Ilias

Nu departe la sud de Pyrgos și deasupra Thera antică se află cel mai înalt punct de pe insulă, la 565 de metri deasupra nivelului mării.

Acest vârf este încoronat de Mănăstirea Profetului Ilie, sfințită în 1712 și construită cu contraforturi robuste.

Nu există nimic care să-i împiedice pe plimbători experimentați să urce pe jos pentru un plus de sentiment de realizare, dar pârtiile sunt expuse și este o excursie cel mai bine evitată în plină vară.

Mănăstirea a prosperat în secolul al XVIII-lea, când a deținut o navă care face comerț peste Marea Egee și a fost o școală pentru limba și literatura greacă la începutul secolului al XIX-lea.

Puteți intra în capelă și în micul magazin de cadouri, în timp ce călugării țin ocazional ateliere de cizmărie, apicultură, vinificație, tipărire și fabricare de lumânări.

Golful Amoudi

În Oia există o scară cu 350 de trepte care coboară spre apă în portul minuscul Golfului Amoudi.

Aceasta este calea accidentată de a coborî în Golful Amoudi, dar există și un drum în zig-zag.

În partea de jos este o grămadă de case văruite.

Motivul principal pentru care oamenii coboară este pentru o perspectivă proaspătă a caldeii și a Oiei de jos, dar și pentru cele mai bune taverne cu pește și fructe de mare de pe insulă, toate cu valurile bătând lângă picioare.

Mesele sunt atât de solicitate încât va trebui să rezervați la începutul verii, iar fiind pe coasta de vest, apusurile sunt din nou o parte importantă a atracției.

Și dacă nu poți suporta gândul de a aborda cei 350 de pași pentru a te întoarce la Oia, există măgari care așteaptă să facă treaba pentru tine.

Skaros Rock

La Imerovigli, puteți alege un traseu de mers către acest promontoriu conic din calderă.

Stânca Skaros a fost cea mai importantă dintre cele cinci așezări fortificate venețiene din Santorini medieval și a avut cândva sute de case.

În epoca medievală, Skaros era practic inexpugnabil, înconjurat pe trei laturi de stânci abrupte.

Sfârșitul său a venit în secolul al XVII-lea când a trebuit să fie abandonat după o serie de cutremure cauzate de erupția subacvatică a vulcanului Kolumbo.

Piatra sa a fost reciclată pentru alte clădiri, dar încă mai puteți găsi ruine slabe de-a lungul cărării.

Dacă ai energie, stai pe scară.

Aproximativ 200 de trepte mai jos și puteți fotografia biserica Theoskepasti, care are o cupolă și uși tipice de un albastru strălucitor.