Skiathos

Chiar lângă Peninsula Pelion, în nord-vestul Mării Egee, Skiathos este o insulă compactă învăluită într-o pădure de pini și cu plaje de nerăbdare.

Pe coastele de vest și de sud ale Skiathosului se află un lanț constant de golfuri demne de carte poștală, intercalate cu promontorii stâncoși și susținute de un peisaj împădurit protejat.

Skiathos a atras o mulțime mai tânără în ultimii ani, ceea ce dă multor plaje o atmosferă de petrecere, dar nici intimitatea nu este greu de găsit.

Insula, care a apărut în muzicalul ABBA Mamma Mia!, este suficient de mică încât să puteți folosi un singur autobuz pentru a vă deplasa din orașul Skiathos (Chora), cu stații de autobuz numerotate poziționate lângă toate plajele principale.

Dimensiunea insulei este de aproximativ 50 km patrati, cu toate ca este o insula mica ofera o multitudine de atractii pentru turisti.

Pentru a va deplasa pe insula puteti sa folositi autobuzele locale, exista 26 se statii pe insula pe drumul principal si in perioada verii autobuzele vin o data la 15 minute. Pretul unui bilet difera intre 1,6 euro sau 2 euro in functie de numarul de statii pe care le deplasati. Programul de lucru este intre 7 dimineata si 1 noaptea, deci nu trebuie sa va faceti griji ca o sa il ratati.

Orașul vechi din Skiathos

Oferă-ți o oră sau două pentru a face un tur de mers pe jos al orașului vechi de la Chora, pentru că sunt multe de văzut.

Puteți începe de la Cetatea Bourtzi, care a fost construită de venețieni pe o insuliță din partea de est a portului și are vederi fotogenice ale vechiului port de pe terasele sale umbrite de pin.

Malul apei portului este, de asemenea, drăguț, cu restaurante și cafenele pline pe chei, lângă apă limpede.

Și apoi este labirintul de alei înguste și scări din orașul vechi.

Acestea sunt așezate cu pavaj din marmură întunecată și sunt în fața de magazine unice, galerii și o gamă largă de restaurante care au mese sub flori de bougainvillea.

Pe strada Papadiamantis este un cinematograf în aer liber, iar cea mai obișnuită proiecție este Mamma Mia! desigur.

Biserica Agios Nikolaos și Turnul cu Ceas

Seara veți vedea acest monument în lumini pe o înălțime deasupra orașului vechi al Chorei.

A ajunge la acest belvedere nu este ușor, dar necesită mulți pași, iar când ajungi în vârf vei avea cea mai completă panoramă a portului, a caselor albe ale orașului vechi și a munților din interior, la vest. .

Oamenii zăbovesc seara să vadă soarele care apune în spatele acestor vârfuri.

Atât biserica mică, cât și turnul sunt obiective minore, dar fotogenice, în timp ce fanii Mamma Mia! poate recunoaște această locație din film.

Mănăstirea Evangelistria

Nu puteți exagera importanța acestui loc pentru identitatea națională grecească.

Mănăstirea Evangelistria a fost fondată de un grup de călugări de pe Muntele Athos în 1794 și a devenit rapid un refugiu sigur pentru insurgenții greci în ultimii ani ai stăpânirii otomane.

În 1807, luptători pentru libertate, inclusiv Theodoros Kolokotronis, Thymios Vlachavas și Andreas Miaoulis, s-au adunat aici pentru a depune un jurământ de libertate folosind un prototip al actualului steag național grecesc, cu o cruce albă pe un fundal albastru.

În Katholikon (biserica principală) se află icoane datând din anii 1600 și 1700, în timp ce puteți răsfoi și muzeul, care are veșminte, manuscrise și cruci de argint și lemn.

Dar poate cel mai interesant dintre toate este același războaie de țesut folosit pentru a țese primul steag grecesc.

Kastro

În secolul al XIV-lea, în fața raidurilor constante ale piraților, capitala Skiathos a fost mutată pe acest promontoriu acum abandonat de la vârful de nord al insulei.

Astăzi nu există o modalitate ușoară de a ajunge în acest punct, deoarece veți avea nevoie de un 4×4 pentru pista de pământ printr-o rezervație naturală sau pentru a prinde o barcă din portul orașului Skiathos, care servește plaja încântătoare de sub promontoriu.

De acolo, este o excursie uluitoare până la castel, care este în curs de restaurare.

După independența Greciei față de otomani în anii 1830, capitala a fost mutată înapoi în locația sa actuală.

Dar pe această stâncă pitorească se află rămășițele porții impunătoare și ale podului mobil, precum și străzi și case.

Există, de asemenea, o moschee și trei biserici pe site; cea mai mare biserică, Agios Nikolaos, cand am vizitat noi a fost inchisa din cauza unor lucrari arheologice.

Lalaria Beach

Accesibilă numai din apă, plaja Lalaria poate fi vizitată în timp ce ocolești insula în același tur care duce în Kastro la câțiva kilometri spre vest.

Plaja este o încântare, cuprinsă de stânci înalte de netrecut, care au un arc natural și peșteri în partea de est.

Suprafața este pietrișă, așa că merită să aduci pantofi de înot cu tine, precum și o pălărie și apă îmbuteliată, deoarece nu există nici un indiciu de bar pe plajă.

Surf-ul este moderat, iar valurile agita sedimentul alb din apă pentru a-i oferi o strălucire translucidă la soare.

Chiar și cu o mulțime de bărci de plajă care sunt lăsate la fiecare câteva minute în timpul verii, pe plaja Lalaria este suficient loc pentru toată lumea.

Koukounaries Beach

Această plajă de nisip lungă de un kilometru dintr-un golf de pe coasta de sud-vest se află și într-un parc natural, dar este puțin mai animată decât celelalte plaje de până acum și poate fi cea mai populară de pe insulă.

Plaja Koukounaries este un alt port de escală pentru excursii cu barca și devine ocupat, ceea ce este în regulă dacă îți place ca lucrurile să fie puțin mai sociabile.

Există baruri pe plajă la intervale, care pun muzică și închiriază șezlonguri și umbrele de soare pentru 8 EUR pe zi.

Între este loc suficient pentru cei care vor doar să se întindă pe nisip sub pini.

Plaja are un fel de ape scânteietoare, puțin adânci, care sunt sigure pentru cei care nu înotă și pentru copii.

Agia Eleni Beach

La câțiva pași de plaja mult mai frecventată Koukounaries, Agia Eleni este un golf orientat spre vest, numit pentru capela din apropiere.

Călătorind cu autobuzul din Chora, puteți coborî la stația 25. Agia Eleni este un golf paradistic cu nisip, cu rândurile obișnuite de șezlonguri, dar și canapele moi colorate, toate deservite de un bar ciudat pe plajă.

Dacă te plictisești să stai întins pe plajă, poți închiria o canoe sau poți face o plimbare pentru a vedea ce poți găsi dincolo de fiecare capăt.

La nord este un cap cu o vedere minunată asupra continentului, iar pe partea de sud coasta devine mai stâncoasă, cu peșteri pe linia de plutire.

Aceasta plaja ofera cea mai frumoasa priveliste cu apusul de pe insula.

Troulos Beach

Pe coasta de sud, lângă stația de autobuz 18, se află un golf nisipos ispititor, la mai puțin de zece kilometri de orașul Skiathos.

Nisipul de la Troulos poate fi cel mai moale de pe insulă, iar plaja are panta blândă și apa limpede, pe care toată lumea le iubește.

Și fiind pe coasta de sud plaja este complet protejată de vântul de nord Meltemi care bate vara.

La câteva sute de metri în largul mării se află insulița în formă de cupolă Trouloniși, o destinație pentru paddle-boarders și kayakers atunci când marea este suficient de calmă.

Există, de asemenea, plimbări cu banane dacă aveți nevoie de o grabă sau puteți pur și simplu să vă relaxați sub un parasolar din palmier.

 Banana Beach

Less crowed than Koukounaries Beach, Banana Beach still has a party atmosphere and is a simple walk from bus stop 26. At the end of the forest trail is a crescent-shaped sweep of sand, with up-tempo music played all day at the Bananarama Beach Bar.

Banana Beach is a favourite with the Greek students who flock to Skiathos in the summer, and there are activities for energetic young people like jetskiing, wakeboarding and stand-up paddleboarding.

There’s a rocky point to the north of the main beach, and just beyond this is the secluded Little Banana, for naturists, but also listed as the top gay beach on the island.

Kolios Beach

La statia de autobuz 14 sau 15 gasiti Kolios beach, o plaja cu apa calda, limpede cu cativa pesti jucausi prin ea si cateva lebede la mal, nisip putin pietros si un beach bar cu mancare excelenta (Beach Bar).

Este o plaja linistita cu o vedere frumoasa spre mare.

Excursii cu barca

Pe lângă gama de excursii la plajele greu accesibile din Tsougria și Skiathos, există o serie de alte tururi cu barca disponibile din portul din orașul Skiathos.

Un favorit este o Mamma Mia! croazieră tematică la Skopelos, care a fost o locație de filmare pentru film.

Veți putea merge la țărm și veți urmări pitoresca biserică Agios Ioannis Kastri, încununând un afloriment stâncos. De asemenea multe excursii ofera si posibilitatea de a lua pranzul pe barca, oferind o experienta de neuitat.

Dacă doriți să cunoașteți viața marină a insulei fără echipament de scuba, încercați un safari de snorkelling de o zi, fie cu un centru de scufundări, fie pe un iaht cu echipaj.

La Kalamaki, Tsougriaki și Arco puteți face snorkeling cu un ghid care indică stele de mare, caracatițe, murene și multe altele.