De vizitat pe litoralul bulgaresc

Bulgaria a devenit destul de renumită în Europa pentru litoralul său, unde vă puteți caza la un hotel all-inclusive de 4 sau 5 stele la un preț accesibil.

Cu toate acestea, dacă intenționați să vizitați orașele de pe litoral bulgare, nu ar trebui să vă petreceți tot timpul în stațiunea dvs. Pe coasta bulgară sunt multe de văzut, de la vechi așezări până la minuni ale naturii.

Linia de coastă a Mării Negre din Bulgaria îi așteaptă pe călători cu o mulțime de plaje care se întind de la nord la sud. Unele sunt grozave pentru familii, altele pentru petreceri și altele pentru iubitorii de natură care caută vacanțe îndepărtate în sălbăticia curată.

Continuați să citiți pentru a descoperi cele mai frumoase locuri de văzut când vizitați orașele de pe litoralul Bulgariei!

Capul Kaliakra

Unul dintre cele mai frumoase ruine ale Europei, Capul Kaliakra a avut o mare importanță în istorie pentru traci, romani, bizantini și bulgari. Ca urmare, pe porțiunea îngustă de pământ se găsesc ruinele vechilor așezări: ziduri fortificate, canalizare, băi și case. De asemenea, puteți descoperi diverse artefacte interesante în interiorul micului muzeu arheologic de pe această porțiune îngustă de pământ.

Din 1941, Capul Kaliakra este o zonă protejată, unde puteți observa adesea cormorani și chiar delfini. Situat pe o rută majoră de migrație a păsărilor, multe păsări migratoare rare pot fi observate aici primăvara și toamna.

Vizitați partea mării Bulgariei la Capul Kaliakra pentru vederi frumoase ale mării care se prăbușesc de stâncile sale abrupte. În acest cadru maiestuos, vă puteți testa abilitățile pe unul dintre cele trei terenuri de golf de campionat.

Balchik

Un alt loc de importanță istorică pe coasta bulgărească este Balcicul. Pe lângă faptul că vă bucurați de o vacanță de vară la mare, puteți vedea Grădina Botanică, cu peste 600 de specii de floră, în timp ce vizitați orașul de pe litoralul Bulgariei Balcic.

În interiorul grădinii botanice terasate, veți găsi și micuța capelă Sveta Bogoroditsa, o seră cu cactusi uriași, impresionanți, o cascadă și o veche moară de lemn. Cu toate acestea, printre cele mai bune lucruri de făcut în Balcic este vizitarea Palatului de vară al Reginei Maria, în interiorul grădinilor asemănătoare labirintului.

De asemenea, vă puteți bucura de degustări de dulciuri bulgărești, struguri și diverse vinuri din fructe la Queen’s Winery House, tot în interiorul Grădinii Botanice.

Varna

Varna este cel mai mare oraș bulgar de pe coasta Mării Negre. După populația sa, este și al treilea oraș ca mărime din Bulgaria, după Sofia și Plovdiv. De aceea, acest oraș de plajă din Bulgaria este adesea numit Capitala Mării sau Capitala de Vară a Bulgariei.

Orașul Varna este un important centru turistic și educațional, câștigând titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2017. Pe lângă viața sa culturală bogată în evenimente, Varna are și o serie interesantă de muzee pentru vizitatori: Muzeul de Arheologie de 2000 mp, Naval. Muzeul, Muzeul de Istorie, Muzeul Renașterii, Muzeul Etnografic și Muzeul de Istorie Naturală. Deși este mai interesant pentru o nișă mai mică, ați putea lua în considerare și să vizitați Muzeul Păpușilor și Muzeul de Istorie Medicală. Și asigură-te că nu sări peste Necropola Varna, cu cel mai mare tezaur de aur din lume!

Nu departe de Varna, puteți găsi Pobiti Kamani sau Deșertul de piatră. Acoperind o suprafață de 13 km pătrați, singurul deșert al Bulgariei este format din dune de nisip și grupuri de formațiuni naturale de stâncă, dure la exterior, dar goale și pline cu nisip în interior. Aceste roci pot atinge înălțimi de până la 7 m și diametre de până la 3 m. Un fenomen unic în Bulgaria, Pobiti Kamani ar trebui să fie pe lista ta atunci când vizitezi litoralul Bulgariei!

Nessebar

Nessebar sau Perla Mării Negre este împărțită în două părți – noua și vechea, printr-un istm artificial îngust. Situl antic Nessebar este situat pe o mică peninsulă, arătând ca o versiune rustică a lui Sveti Stefan din Muntenegru.
Nessebar are o istorie bogată și un număr mare de clădiri istorice perfect întreținute și locuite. Din acest motiv, orașul este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1983.

Deși peninsula nu este mare, este casa a patruzeci de biserici. Sunt din vremurile în care Nessebar s-a aflat sub conducerea bizantinilor, a otomanilor și, în cele din urmă, a bulgarilor.

Nessebarul antic este unul dintre locurile mele preferate în care merg când vizitez litoralul Bulgariei!

Sunny Beach

Sunny Beach este una dintre capitalele petrecerilor din Europa, unde petrecăreții vor întâlni cluburi și baruri pline de petrecăreți în iulie și august. Este una dintre acele destinații zgomotoase din Bulgaria care atrag studenții și petrecerile de burlaci și se asigură că au tot ce își pot dori pentru o vacanță plină de acțiune.

Plaja de nisip nesfârșită și viața de noapte sunt combinate cu un parc acvatic și un parc de distracții, iar ziua veți găsi, de asemenea, o serie de activități disponibile, cum ar fi scufundări și excursii de o zi.

Nisipurile de Aur

Stațiunea Nisipurile de Aur este situată la 19 km de orașul Varna. Se îmbină cu Stațiunea Sf. Sf. Konstantin și Elena și stațiunea Riviera. Nisipurile de Aur este cea mai mare stațiune de pe coasta nordică a Mării Negre. Zona este renumită pentru cel mai pur nisip de pe litoralul Mării Negre. Stațiunea este bogată în vegetație luxuriantă și cu numeroșii tufișuri și copaci seamănă cu un adevărat parc. Nisipurile de Aur este marcată ca stațiune cu steag albastru, adică plajele și marea de la Nisipurile de Aur sunt păstrate curate și fără poluare. În stațiune există sute de hoteluri de diferite categorii și prețuri, majoritatea fiind situate în mijlocul pădurilor de foioase. Nisipurile de Aur oferă un parc acvatic și o mulțime de sporturi acvatice de practicat.

Pomorie

La aproximativ 18 km sud de Nessebar, se află orașul modern Pomorie. În trecut, Pomorie avea clădiri similare cu Nessebar. Astăzi, doar o mică parte dintre ele poate fi văzută și astăzi, deoarece majoritatea au ars într-un mare incendiu în 1906.

Nu vă faceți griji, Pomorie are altceva care o face unul dintre locurile de neapărat văzut atunci când vizitați litoralul Bulgariei! Este o locație populară pentru observarea păsărilor rare și pentru… tratamentele sale cu nămol.

Nu departe de oraș se află Lacul Pomorie, cu o concentrație de sare de 70% (de 4 ori mai mare decât cea a Mării Negre). Namolul din acest lac a fost folosit pentru bai inca de pe vremea romanilor. Proprietățile sale par să ajute împotriva diferitelor dureri articulare.

După cum am menționat, Pomorie este o destinație populară pentru observatorii de păsări, cu aproximativ 200 de specii de păsări adunându-se în jurul lacului. Printre acestea, se numără și speciile pe cale de dispariție ale cormoranului pigmeu și pelicanul dalmat. Acesta din urmă este cea mai mare dintre speciile de pelicani și are pene crețe.

Burgas

Burgas este al patrulea oraș ca mărime din Bulgaria, după Varna. Este înconjurat de zonele umede Burgas. Zona este protejată pentru biodiversitatea sa, cu specii rare și pe cale de dispariție de mamifere, păsări, reptile, amfibieni și pești.

Numărul mare de plaje largi face din Burgas o destinație turistică preferată vara. După ce ați obținut bronzul perfect, puteți vizita muzeele în aer liber Develtum (orașul trac antic) și Beglik-Tash (sanctuarul preistoric de stânci).

Burgas atrage, de asemenea, turiști pe malul mării bulgare, cu diversele sale expoziții anuale și festivaluri internaționale. Unul dintre cele mai puțin obișnuite este Sand Fest: un festival de sculpturi în nisip. Acest festival reunește artiști din Europa, America de Nord, Asia și Australia, care realizează peste 200 de compoziții, cu sculpturi de peste 8 metri înălțime. Evenimentul are loc în fiecare an în Park Ezero, iar în 2019 va ajunge la a XII-a ediție.

Sozopol

Înaintând spre sud de-a lungul coastei Bulgariei, ajungem la Sozopol. Situat pe o peninsulă din Marea Neagră, orașul este la doar 35 km de Burgas.

La fel ca Nessebar, Sozopol este un oraș vechi bine conservat, cu o arhitectură frumoasă. Sozopol este unul dintre cele mai vechi orașe de pe coasta Mării Negre. Grecii l-au fondat în secolul al VII-lea î.Hr. De-a lungul timpului, s-a trezit sub stăpânirea romanilor, a bizantinilor, a otomanilor și, desigur, a bulgarilor.

Dacă plănuiți o vacanță la sfârșitul verii, nu ratați Festivalul de Artă și Film Apollonia. Evenimentul are loc în fiecare an, la începutul lunii septembrie.

Sinemorets

Sinemorets este probabil cea mai mică așezare locuită dintre locurile de văzut când vizitați litoralul Bulgariei. Este de fapt un sat din regiunea Burgas, aproape de granița cu Turcia.

Sinemorets, una dintre cele mai bune stațiuni de pe litoral bulgăresc, se află de fapt în interiorul Parcului Natural Strandzha. Strandzha este cea mai mare zonă protejată din Bulgaria (1.161 kmp). Parcul natural găzduiește 66 de specii de mamifere, 269 de specii de păsări, 24 de specii de reptile, 10 specii de amfibieni și 111 specii de pești. Parcul Natural Stranszha are și importanță arheologică, cu urme de locuire umană din neolitic.

Dacă sunteți în căutarea unor locuri frumoase în Bulgaria, care să ofere un loc de vacanță mai liniștit, în mijlocul naturii, Sozopol și Parcul Natural Strandzha sunt cele mai bune locuri de explorat când vizitați litoralul Bulgariei!